Zelf een borrelplank samenstellen | 7 handige tips
Van alle hobby's die ik in mijn 26-jarige leven heb gehad, vind ik borrelplanken samenstellen toch wel de leukste. Maar zo mooi als mijn borrelplankjes - al zeg ik het zelf - er nu uitzien, zo ben ik zeker niet begonnen! Toen ik mijn eerste borrelplankje maakte, had ik graag deze 7 tips willen weten!
Begin met een handzaam borrelplankje
De eerste fout die ik maakte was een veel te grote plank kiezen! Dat was niet helemaal mijn eigen fout - die grote plank was een verjaardagscadeau, omdat mijn schoonfamilie dacht dat dat wel echt iets voor mij zou zijn (ze hadden eens moeten weten wat dat heeft losgeketend!). Kies om te beginnen bijvoorbeeld een plankje van 20x40 cm voor een groep van 4 tot 6 personen.
Kies je borrelhapjes zorgvuldig
Het allerleukste aan het samenstellen van een borrelplankje is dat je hem helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Ben je gek op blauwschimmelkaas? Ga ervoor! Niet zo'n fan van olijven? Weg ermee. Maar een paar goede basiselementen kan ik je altijd aanraden voor het samenstellen van een borrelplank voor 4 tot 6 personen:
- Lekkere kaasjes, zoals brie, camambert, saint paulin, manchego of oude kaas (maar je kunt natuurlijk ook voor iets bijzonderders gaan, zoals ik graag doe in mijn eigen borrelplanken)
- Verschillende vleessoorten, zoals fuet, prosciutto en salami's (mijn favoriet is een roos van salami Milano)
- Heerlijk fris fruit voor de afwisseling, bijvoorbeeld druiven, mandarijn, (gedroogde) abrikozen, frambozen of bramen
- Tapas, zoals olijven, augurkjes of dadelbrood
- Noten, zoals amandelen, pistache of walnoten
- Een lekkere dip, zoals een uienchutney (aanrader!), mosterd-dilledip of honing
- Kruiden voor decoratie, bijvoorbeeld rozemarijn, tijm en salie
- Crackers, brood of iets anders om lekker op te knabbelen
Vind balans tussen gesneden en ongesneden kaasjes
Gemak dient de mens! Snij je kaasjes, vleeswaren en fruit daarom in behapbare porties. Zo kunnen je gasten gemakkelijk iets van de plank halen, zonder al te veel moeite te doen. Maar natuurlijk heeft een ongesneden kaasje ook zo zijn charme. Vind daarom een balans tussen gesneden en ongesneden kaasjes. Bij de ongesneden kaasjes kun je dan een leuk kaasmesje toevoegen, zodat je gasten zelf een stukje kunnen afsnijden.
Begin in het midden en werk naar buiten toe
De grootste fout die ik in het begin maakte, was dat ik begon met alle grote ingrediënten in het midden, zoals kaasjes en vlees, en zo langzaam naar buiten werkte met fruit en noten. Dat resulteerde erin dat ik altijd een randje noten en andere "opvulhapjes" aan de buitenrand van de plankjes had. Zorg daarom direct voor balans op je borrelplankje: begin in het midden, maar pak direct van al je soorten ingrediënten eentje beet, zodat je meer balans op je borrelplankje krijgt.
Vergeet je borrelplankje niet te decoreren met kruiden!
Het voelt misschien als een overbodige luxe, maar geloof mij: je borrelplankje decoreren met kruiden zorgt ervoor dat je je borrelplank naar the next level tilt. Wil je echt indruk maken op je gasten, zet dan zeker dit geheime wapen in! Mijn favoriete kruiden zijn rozemarijn, tijm, salie, munt en basilicum.
Vul je borrelplankje tot aan de nok!
De allermooiste plankjes zijn toch wel de goed gevulde borrelplankjes. Maar je borrelplankje helemaal vullen met kaas, vlees en frambozen, dat wordt wel een dure aangelegenheid. Daarom zijn er een paar hele mooie opvullers, waarmee je je plankje gemakkelijk kunt opvullen. Een paar kleine tips:
- Druiven zijn een uitstekende manier om je borrelplankje op te vullen en zorgen voor een frisse afwisseling!
- Decoreer je borrelplank met partjes of plakjes citrusvruchten, zoals sinaasappel of grapefruit. Ook kiwi is een mooie fruitsoort om je plankje mee te decoreren.
Het allerbelangrijkste: geniet van het samenstellen én het opeten van je borrelplankje
Borrelplankjes maken is een leuke hobby en dat moet het ook blijven! Ik heb me in het begin regelmatig de stress in gewerkt om alles tot in de puntjes te verzorgen, maar dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Geniet juist van het samenstellen van je borrelplankje, neem genoeg tijd voor jezelf, ga niet pas beginnen als je visite er al is en neem er zelf lekker van; je hebt het verdiend!