Terug naar inspiratie & tips

TIP! Zo maak je de burrata vijgen salade

Tags:
 
 

Ik krijg zó veel vragen over deze heerlijke burratasalade! Daarom maakte ik er al eens een Instagram Reel over, maar vertel ik nu ook stap-voor-stap hoe je deze lekkere salade zelf thuis kunt maken. Wat is het toch een plaatje!

Het fijne aan deze salade is: hij is supersimpel om te maken, maar steelt toch altijd de show. Perfect voor een etentje, als lunch of gewoon omdat je er zin in hebt. Hieronder lees je hoe je hem maakt.

burrata vijgen salade

Wat heb je nodig?

  • Een flinke hand rucola
  • Cherry tomaatjes
  • (Mini)burrata
  • Serranoham
  • Verse vijgen
  • Pijnboompitjes
  • Eetbare bloemen (optioneel, maar wel echt een feestje)
  • Olijfolie, balsamico-azijn, peper en zout

Burrata vijgen salade recept

1. Begin met een bedje rucola

De basis! Lekker pittig en fris. Strooi het losjes over een grote schaal of bord.

2. Snijd de cherry tomaatjes doormidden

Simpel, maar altijd goed. Een mix van rode, gele en oranje tomaatjes maakt het extra vrolijk. Ik gebruik meestal gewoon rode cherry tomaatjes, maar maak er zeker een feestje van! Ga wel even voor de lekkere kwaliteit tomaatjes - dat maakt zo'n verschil!

3. Burrrrrata!

Ik gebruik het liefst kleine burrataatjes: die geven dat leuke effect van kleine romige 'dotjes' door de salade heen. Heb je een grote burrata? Ook helemaal goed - leg 'm dan in het midden. Wel iets lastiger delen, maar ach, daar komen jullie vast wel uit.

4. Serranoham erbij. Of niet

Knip of scheur de plakken wat kleiner en vouw ze als een soort waaiertje tussen de rest van de ingrediënten. Staat mooi, smaakt super lekker. Maar wil je er een vegetarische salade van maken, of geschikt houden voor zwangere dames? Laat 'm er dan lekker uit.

5. En dan: vijgen

Zo lekker en geven je salade echt een andere dimensie. Wel even het steeltje eraf halen. Je kunt ze met of zonder schil eten - ik gooi ze er met schil en al in. Hop, klaar!

6. Pijnboompitjes roosteren

In een droge koekenpan, op laag vuur. Blijf erbij, want ze verbranden sneller dan je denkt en dat is gewoon zonde van je salade én je humeur!

7. Optioneel, maar zo leuk: eetbare bloemen

Ik gebruik meestal viooltjes en ik durf wel te zeggen dat die de salade echt af maken. Ze smaken een beetje notig en maken je salade echt picture perfect. Koop ze wel als eetbare bloemen — dus niet zomaar uit de tuin plukken. De gekweekte variant is veilig én bedoeld om op te eten.

8. Breng op smaak met peper, zout, olijfolie en balsamico

Lekker royaal, maar jij weet het beste wat je lekker vindt.

Enjoy! Heb je deze heerlijke burrata vijgen salade gemaakt? Vergeet me niet te taggen op Instagram! Mijn handle is @opeenplankje. Geniet ervan!