Terug naar inspiratie & tips

Mijn favoriete kaasjes voor op de borrelplank

Tags:
 

Wat is nou een borrelplankje zonder kaas? Van mij mag er altijd kaas worden geserveerd op een borrelplank! Of je nu voor het eerst een borrelplank maakt of jezelf ook al Chef Borrelplank mag noemen: voor inspiratie ben je hier aan het goede adres.

Wij Hollanders zijn natuurlijk gigantische kaaskoppen! Maar kijk zeker verder dan je typische Hollandse kaasje om te serveren op de borrelplank. Je kunt variëren met verschillende soorten kaas, bijvoorbeeld op basis van hardheid, afkomst, sterkte of melksoort. Een paar van mijn favoriete kaasjes voor op de borrelplank zijn:

Brie

Met een brie'tje kun je nooit misgrijpen. Deze zachte Franse kaas is natuurlijk alom bekend en heeft niet een hele sterke smaak. De meeste mensen lusten graag brie en daarom is het één van mijn favorieten. Brie is er in verschillende vormen. In de supermarkt vind je ze vaak in een klein puntje van een grote brie. Je kunt je brie heel houden of alvast snijden. Zelf snijd ik het liefste een kleine halve brie in 12 kleine puntjes, en leg je een beetje schuin tegen elkaar aan. Dat geeft de brie een leuk effect!

Queso manchego

Manchego is een heerlijk stevig kaasje, gemaakt van schapenmelk van - je raadt het al - een manchegoschaap. De kaas komt uit de regio La Mancha in Spanje en wordt traditioneel met kweepeer(pasta) gegeten. Het kleine kaasje vind je vaak in de vorm van een langwerpige punt, die zich er heel goed voor leent om in mooie driehoekjes gesneden te worden. Ik snijd ze zelf het liefste in puntjes, om ze vervolgens afwisselend tegen elkaar te plaatsen.

Oude brokkelkaas

Een oude brokkelkaas is een wat kruimelige oude kaas, die lekker uit elkaar valt als je hem snijdt. Probeer hem dan ook niet in perfecte blokjes te snijden, maar wrik stuk voor stuk wat brokken los. Serveer je hem in zijn korst, dan geeft dat een leuk effect. De zoutkristallen die je in de kaas vindt, geven de kaasbrokkels een lekkere chrunch. 

Goudse kaas

Een traditioneel Hollands kaasje mag natuurlijk niet ontbreken op de borrelplank. Ook binnen de Gouda kaas kun je natuurlijk variëren van jong tot oud. Zelf gebruik ik de Hollandse kazen niet zo veel, maar voel je vrij om blokjes kaas aan je borrelplank toe te voegen. Creëer zo helemaal jouw eigen stijl.

Pestokaas

Wil je echt eens iets anders, dan kan ik een pestokaasje wel erg aanraden. De pestokaas die ik zelf vaak gebruik is gemaakt met basilicum, parmezaanse kaas en olijfolie. Het is een kleurrijk kaasje dat net even anders is dan je gewone witte en gele kazen.