Terug naar inspiratie & tips

Mijn favoriete vleessoorten voor op de borrelplank

Tags:
 

Ga je zelf aan de slag met borrelplanken, maar wil je graag meer weten over de vleessoorten die je kunt gebruiken? Dan ben je bij het juiste blogbericht beland! Ik vertel je graag meer over de vleessoorten die ik zelf het liefste gebruik. Maar voel je vrij om zelf te expirimenteren met andere vleessoorten. Niks is fout als het gaat om borrelplanken maken.

Eigenlijk vind ik dat er maar een paar soorten vleeswaren op mijn borrelplanken passen. Maar: die vleeswaren hebben wel allemaal hun eigen variaties, waardoor je toch een gevarieerde borrelplank kunt maken.

Salami

Salami past echt op iedere borrelplank. Deze gedroogde en gefermenteerde worst wordt meestal van varkensvlees gemaakt. Je hebt hem in verschillende groottes en met verschillende kruiden en specerijen is er een variatie aan smaken te vinden. Mijn favoriete salamisoorten zijn salami Milano, salami Napoli en Hongaarse salami. Salami Milano heeft een fijne structuur en een zachte smaak, terwijl salami Napoli een wat grovere textuur heeft en vaak met pepertjes wordt gemaakt. Hij is dus iets pittiger, maar dat maakt hem juist wel interessant. Hongaarse salami is heel lekker gekruid, onder andere met paprikapoeder. Daarom is deze salamisoort ook vaak iets roder van kleur. Salami vouw ik het liefste in de vorm van een roos of als een soort rivier. De rivier kun je maken door een plakje salami in kwarten te vouwen en vervolgens twee kwarten in elkaar te schuiven.

Gedroogde hamsoorten zoals prosciutto, Parmaham of Serranoham

Prosciutto, Parmaham en Serranoham zijn alledrie verschillende soorten gedroogde ham. Prosciutto is Italiaans. Parmaham is een soort prosciutto en komt uit de streek Parma in Italië. Serranoham komt de regio Sierra in Spanje.  Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal een proces van zouten, drogen en rijpen hebben ondergaan. De plakjes zijn dungesneden, waardoor ze zich goed lenen voor de vouwmethode die ik 'de waaier' noem. Door het witte vetrandje iets uit te laten steken, geeft dat de ham een prachtig effect.

Fuet

De vleessoort die de eeuwige vraag oplevert: eet je fuet nou met of zonder velletje? Mijn favoriete fuet is mét velletje! In 99% van de gevallen is het vel eetbaar en het draagt zelfs bij aan de smaak en textuur van de fuet. Bij voorkeur snij je hem in (dunne) plakjes. De naturel fuet kent vele variaties, bijvoorbeeld fuet met kruiden, met knoflook of met truffel. Varieer met smaken en ontdek welke fuet het beste bij jou past!

Of helemaal zonder vlees!

En wil je nou liever helemaal geen vlees, dan ga je toch lekker voor een vegetarische borrelplank of een vegan borrelplank? Niemand kan jou vertellen wat jij wel of niet op je eigen borrelplankje kunt leggen. Dus ga er lekker voor en kies de onderdelen die bij jou (en je gasten) passen!