Zo maak je de salami roos | 2 manieren
Ik denk dat de salami roos mijn eerste ingrediënt op de borrelplank was waarvan ik dacht: "Wauw, hier ga ik indruk mee maken". Want dat is het hè, de salami roos, een showstopper. Ik kwam hem zo vaak tegen op Pinterest, had geen idee hoe ik hem moest maken, maar ik was vastbesloten om dat te leren! En vandaag geef ik dat stokje door.
Welke salami kun je het beste gebruiken voor een salami roos?
Niet iedere salami is geschikt voor de salamiroos. Want is je plak salami te groot, dan lijkt dat heel gek op je borrelplank. Zoek een salami met een diameter van ongeveer 8 cm, dan zit je precies goed. Ik gebruik zelf vaak de chorizo van de Jumbo of de salami Milano van de AH. Die salami's zijn beide mooi van formaat. Ook de Hongaarse salami van de AH kun je gebruiken, al is die wel een stuk kleiner. Je salami roos zal dan ook een stuk kleiner zijn.
Methode 1 | De glasmethode
Yes, de glasmethode! Misschien ken je hem al, misschien gaat er een wereld voor je open. De glasmethode is supermakkelijk en heeft eigenlijk best veel voordelen. Want maak je je salami roos met de glasmethode, dan kan je salami roos zelfstandig (dus zonder schaaltje of bakje) op de borrelplank staan én kun je supermakkelijk je plakjes salami uit de roos halen; niet geheel onbelangrijk.
Hoe maak je een salami roos met de glasmethode?
Gebruik een glas met een relatief kleine diameter. Hoe groter de diameter van je glas, hoe groter de salami roos zal worden. Maar ook hoe meer salami je nodig hebt om een mooie compacte roos te maken. Ik gebruik graag een longdrinkglas met een smalle opening óf - als je die niet hebt - een champagneglas. Vouw je eerste plakje salami over het glas heen. Laat je tweede plakje de eerste gedeeltelijk overlappen en bedek zo de rand van het glas. Vervolgens kun je net zo lang plakjes toevoegen, totdat je de opening van het glas niet meer kunt zien. Draai je glas om, et voila: je salami roos is klaar!
Methode 2 | De rolmethode
De rolmethode is een andere manier om een salami roos te maken. Over smaak valt niet te twisten, maar persoonlijk vind ik dit het mooiste resultaat geven. Want tja, het oog wil ook wat! Maar, eerlijkheid gebiedt te zeggen: deze methode is niet de meest handige, want (1) je hebt een schaaltje nodig om hem rechtop te laten staan en (2) het eerste slachtoffer dat de roos aanraakt, trekt hem waarschijnlijk aan stukken.
Hoe maak je een salami roos met de rolmethode?
Zorg ervoor dat je een klein schaaltje hebt, waar je je salami roos zo in gaat leggen. Zet deze alvast klaar, want als je eenmaal je opgerolde salami roos in je handen hebt, wil je niet nog een schaaltje uit de kast hoeven pakken. Leg vier plakjes salami, ongevouwen, aan de buitenrand van je schaaltje. Dit worden de buitenste 'blaadjes'. Pak vervolgens een aantal plakjes en vouw deze doormidden. Leg je plakjes in de lengte over elkaar en begin met rollen. Zet je rol met de platte kant in het schaaltje en schuif de roosblaadjes wat heen en weer, totdat je een mooie, gebalanceerde salami roos hebt.
Borrelrozen zijn niet alleen voor salami weggelegd
Hoewel we de roos vaak in de vorm van salami zien, hoef je niet per sé salami te gebruiken voor een mooie roos op je borrelplank. Zo maakte ik voor moederdag een heel boeket van verschillende rozen: kipgrillworst, parmaham, komkommer en mandarijntjes zijn ook bij uitstek geschikt om mooie roosjes van te maken.
Heb je nou geen zin om zelf te gaan knutselen met die salami rozen, maar wil je gewoon lekker eentje op je eigen, persoonlijke borrelplank hebben staan? Kijk dan zeker even bij de borrelplanken die je gewoon kunt bestellen!